In de pers

Koesterkist waardevol geschenk voor het leven

klik hier voor het originele krantenartikel

Balkster Courant 16 februari 2012

Koesterkist waardevol geschenk voor het leven

Een hernia zorgde vier jaar geleden ervoor dat Sjoeke Kampen aan bed was gekluisterd. Wedstrijden paardrijden kon ze wel vergeten, dus zocht ze een nieuwe uitdaging om zich in vast te bijten; koesterkisten. ,,Er zijn families waar de koesterkist al een echte traditie is.”

Amanda de Vries

RUIGAHUIZEN ,,Ik geloof er heilig in dat de hernia die ik vier jaar geleden kreeg, me op een ander spoor wilde zetten”, vertelt Sjoeke Kampen. ,,Ik reed graag paard, ook wedstrijden, maar door de hernia was dat niet meer mogelijk. Ik moest lang plat liggen en had alle tijd om na te denken. Voor mijn eigen drie kinderen ontstond toen het idee, om persoonlijke kisten te maken waar ik bijvoorbeeld hun eerste schoentjes en babypakjes in kon opbergen. Door mijn werk als consulente taalbeleid voor peuters en kleuters kwam ik veel in aanraking met ouders. En de gedachte om voor ouders of pakes en beppes iets te maken wat blijvend is, wat zeer treffend hun kinderen of kleinkinderen vertegenwoordigt, bleef maar in mijn hoofd hangen.”

Sjoeke begon voorzichtig. Zoals gezegd eerst met koesterkisten voor haar kinderen. ,,Ik liet bij een bedrijf foto's op hout printen, en het printwerk bleek krasvast en uv-bestendig. En dat moest wel, dat vond ik heel belangrijk. Uiteindelijk slaagde ik erin om drie persoonlijke kisten voor mijn kinderen te maken. Ik zette ze ‘te pronk’ in de kamer en toen dacht ik: ‘dit is super, dit is zo mooi!’. Mijn gezondheid werd gelukkig steeds beter, maar actief paardrijden zat er gewoon niet meer in. En dus startte ik mijn eigen bedrijf ‘lytse skat’.”

De kisten laat de onderneemster uit Ruigahuizen maken bij Empatec. Als een soort bouwpakketjes worden de platen hout van veertig bij veertig centimeter aan haar geleverd. ,,Mensen komen zelf met foto’s of met geboortekaartjes en hebben leuke ideeën en ontwerpen”, legt Sjoeke uit. ,,Soms stuur ik ze wel een beetje. Omdat er zoveel mogelijk is moet ik ze wel begeleiden, anders dan verzandden ze erin. Een mooi voorbeeld daarvan was een dame die met een grote plastic tas bij me kwam met daarin foto’s en tekeningen. Ze kon zelf eigenlijk niet kiezen, maar samen zochten we de mooiste spullen eruit.”

Voor de koesterkisten moest Sjoeke leren om in photoshop te werken, iets dat eerst wel even wennen was. ,,Ik hield me daar een aantal jaren terug helemaal niet mee bezig”, lacht ze. ,,Maar, al doende leer je en nu vind ik het fantastisch om er mee te experimenteren. Voor elke kist maak ik zo’n twee of drie proefdrukken, om te kijken wat het mooiste oogt. Het eindresultaat moet natuurlijk helemaal naar de zin zijn, want een koesterkist laat je maar één keer maken, en daar doe je vervolgens je hele leven mee.”

Uit het hele land, en zelfs ook uit Belgie, komen er verzoeken binnen. En de wensen zijn zeer uiteenlopend. ,,Soms willen mensen een herdenkingskist voor hun overleden kindje. Dat zijn zware, maar ook hele mooie opdrachten. Vooral de eerste keer vond ik het heel moeilijk, maar de reacties waren zo hartverwarmend, dat ik wist: ‘hier ga ik absoluut mee door.’ Verder krijg ik van vele pakes en beppes en jonge ouders verzoeken om geboorte koesterkisten te maken. Dat is ook prachtig om te zien, al die trotste ouders en grootouders. In sommige families is de koesterkist al een echte traditie aan het worden, elk kind of kleinkind krijgt er één! Vaak wordt er een afbeelding naar aanleiding van het geboortekaartje op gedrukt, een foto of een mooi gedichtje. Ik herinner me een keer een aanvraag die supersnel gerealiseerd moest worden. Het betrof een koesterkist voor een bruidspaar. De trouwkaart kwam voorop, een gedicht aan de achterkant en de namen van de gevers op de bodem. Foto’s van de dag zelf werden er ook op geprint. Dit alles in zo’n razend tempo dat het bruidspaar ‘s avonds al hun trouwkist had, vers van de pers!”

Sjoeke ziet ook steeds meer dat broers en zusters een koesterkist laten maken ter herinnering aan hun ouders. ,,Dat zijn emotionele opdrachten. Trouwfoto’s van de ouders en van hun hele levensgeschiedenis worden op de kist geprint, en erin bewaren ze bijvoorbeeld geërfde sierraden of andere betekenisvolle spullen. Op die manier houden ze de herinnering aan ouders levend en verdwijnen fotoalbums niet op een stoffige zolder, maar blijven ze binnen handbereik.”

‘Lytse skat’ groeit gestaag, de naam van het bedrijf dekt de lading eigenlijk al niet meer. Sjoeke is blij met het geleidelijke groeiproces. ,,Mooie, kleine stapjes, zodat het voor mij goed te behappen valt. Iedere keer ben ik bezig om nieuwe invalshoeken te bedenken. Ik maak nu veel kisten van hout, maar wil misschien ook weleens met kunststof werken. Het nadeel van hout is, dat je altijd randjes hebt die niet mooi doorlopen. Het is bewerkelijker, maar ook levendiger. Kunststof kun je tot in de puntjes afwerken, maar oogt wat ‘klinischer’. Ik vind het moeilijk om in te schatten wat de klant wil. Momenteel bekijk ik wat kostentechnisch haalbaar is. Omdat er geen ‘nee’ te koop is – alles wat onder de printplaat past kan op de koesterkist – moet ik zakelijk en realistisch blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden. Doordat ik geen ‘nee’ verkoop heb ik wat dat betreft een product op de markt gebracht met grenzeloze mogelijkheden en dat is een sterk onderscheidend vermogen. Me inleven in klanten en hun wensen, het ontwerpen en het uiteindelijk afmonteren is zo'n mooi proces , daar haal ik ongelofelijk veel voldoening uit. Als je er goed over nadenkt is de koesterkist een waardevol geschenk, een item dat tastbaar alle herinneringen aan geliefden voor het voetlicht haalt.”

Poef in Noorderland nummer 2 2011

Lytse Skat in de ariadne AtHome Kinderen najaar 2010

P E R S B E R I C H T

Ruigahuizen, 14 oktober 2009

Een geboortekist van Lytse Skat is een cadeau voor het leven!

Op zoek naar een origineel cadeau voor de kersverse papa en mama? Al eens gedacht aan een superpersoonlijke geboortekist? Geef een cadeau voor het leven. Een geboortekist van Lytse Skat!


De Lytse Skat-geboortekist van berkenmulitplex is van zo'n goede kwaliteit dat de kist het hele leven mee kan.

De vaders en moeders die een geboortekist van Lytse Skat uitpakken zijn niet zelden ontroerd door het resultaat. Vooral als op de krasvaste geboortekist de foto van de kleine spruit prijkt. Of de tekst en afbeelding van de geboortekaart bijvoorbeeld.

De geboortekist is ideaal om de schatten uit het leven een mooie opbergplek te geven, denk hierbij aan; het eerste rompertje, schoentjes, tekeningen, behaalde medailles etc.

Ook kunnen de kisten gebruikt worden als de ideale opbergplek voor speelgoed, als speelobject of als poef.

Een geboortekist geven is eenvoudig. Mail een afbeelding naar Lytse Skat. Binnen 10 dagen is de kist klaar om opgehaald of opgestuurd te worden! Natuurlijk kan Lytse Skat adviseren voor het beste resultaat.

Over Lytse Skat:

Lytse Skat is een jong bedrijf van Sjoeke Kampen (37), gevestigd in het Friese Ruigahuizen. Lytse Skat betekent letterlijk 'kleine schat'. Voor ondernemer Sjoeke Kampen heeft de naam meerdere betekenissen. Lytse Skat staat niet alleen voor de kleine schatten, de kinderen, kleinkinderen, baby's voor wie de geboortekisten bestemd zijn. Lytse Skat staat ook voor de persoonlijke bezittingen, de schatten die een kind in zijn of haar jonge levensjaren verzamelt. Daarnaast staat Lytse Skat voor de schat aan mogelijkheden die Lytse Skat te bieden heeft.
Het idee voor dit product is ontstaan uit de eigen wens de persoonlijke en dierbare spullen van de kinderen in een in speciaal daarvoor bestemde kist te bewaren. Het printen op hout biedt talloze creatieve mogelijkheden. Zo kan de klant zelf mee bepalen hoe hij zijn mooist denkbare kist ontwerpt! Verder kun je bij LytseSkat ook nog terecht voor fleurige kindermeubelen.

Lytse Skat op de Country Fair

Lytse Skat present op country fair 2010

Beste nieuwsbrieflezer,

Nieuwe standhouders en producten op de fair. Reden te meer om op 22 tot en met 25 oktober te komen genieten van de herfstfair op Epema State te IJsbrechtum.

Nieuwtjes van de fair

Bewonder de koesterkisten van Lytse Skat op de Country Fair 2010-09-03

Een kind krijgen. Opa of oma worden. Het  is een van de meest speciale gebeurtenissen in een mensenleven. Daar hoort een bijzonder cadeau bij. Een koesterkist met eigen foto van Lytse Skat.

Lytse Skat is gespecialiseerd in het maken van stevige, echte houten kisten met fotoprints. Dit maakt een kist tot een echt persoonlijk cadeau. De kist is ideaal om bijvoorbeeld de eerste schoentjes en kleertjes van de baby in te bewaren. Ook spelen wij in op de trend van de trouwkisten. Het ideale cadeau voor het bruidspaar dat alles al heeft!

Op de Country Fair laten we zien wat er allemaal mogelijk is: Denk aan hoe je een koesterkist met een mooie omlijsting extra hip en persoonlijk kunt maken. 

Wilt u meteen resultaat zien? Kom dan zondag naar onze stand. Fotografe Marica van der Meer uit Workum maakt dan gratis portretten. Op de laptop is meteen te zien hoe de kist eruit komt te zien.

Hiernaast vast een voorproefje: 

Met vriendelijke groet, oant sjen,

Organisatieteam Country Fair Friesland

Schatkisten en opbergboxen

DVHN | Gepubliceerd op 22 juni 2009 in de Leeuwarder Courant

Vaak gesignaleerd als kraamcadeautje: een herinneringsdoos waar het geboortekaartje, het ziekenhuisarmbandje, een eerste haarlokje, en een eerste schoentje of pakje prachtig in bewaard kunnen worden. "Mooi", dacht Sjoeke Kampen, "maar waarom ophouden na de babytijd? Waarom niet een schatkist waar memorabilia uit de héle kindertijd in passen?" Lytse Skat was geboren. Haar tuinhuisje doet dienst als showroom.

Pas geleden gaf ze, samen met een groepje vriendinnen, de eerste bewaarkist cadeau aan een net bevallen vriendin. De naam, de geboortedatum en de tekst van het geboortekaartje van de kleine prijkten op het hout. Het was een emotioneel moment, vooral omdat het voor de nieuwe mama een heel persoonlijk cadeau was, maar óók omdat het zo'n beetje de aftrap betekende voor Lytse Skat, het kindermeubelmerk van Sjoeke Kampen uit Ruigahuizen.

In zo'n kist past van alles wat je als ouder graag van je kind wilt bewaren. Al die eerste dingetjes uit de babytijd, maar ook de zwemdiploma's, een dierbaar boekje, die hele mooie tekening, een speciaal speelgoedje. Vul zelf maar in.

"Ik kende natuurlijk de geboortekistjes wel. Je ziet ze de laatste jaren vaker, maar ik had ooit al eens een mooie gevonden op een Amerikaanse website. Daar kon je dan een foto in schuiven om het persoonlijk te maken. Maar het nadeel was: die kistjes zijn altijd zo klein. Zomaar vol. Daarom maak ik ze groter. En ik maak het mogelijk om er iets echt eigens op te printen. Een foto, een tekst. Of een tekening die het kind zelf gemaakt heeft."

Het idee voor Lytse Skat was overigens al eerder geboren. Het begon namelijk met een plan voor opbergboxen. "Overal kom je van die oerlelijke plastic bakken tegen om speelgoed in op te ruimen. Daar moet toch een mooiere oplossing voor te bedenken zijn, dacht ik."

En dat deed ze. Houten boxen, met een kras- en stootvaste print erop. Door haar werk voor het Sintrum Frysktalige Berneopfang komt Sjoeke regelmatig op kinderdagverblijven en peuterscholen. "Daar wordt vaak gewerkt met pictogrammen, maar bij heel jonge kinderen is dat niet altijd duidelijk genoeg. Foto's wel. Dus was mijn idee: op de box een fotoprint van het speelgoed dat er in zit. Dat maakt het opruimen makkelijker en leuker."

Maar met die fotoprints kun je natuurlijk veel meer kanten op. "Ik werk inmiddels samen met een ontwerpster, Karen Visser uit Balk, die allerlei kaders en prints heeft ontworpen. Hartjes, zonnetjes, delfts blauw, vlinders, bloemen. Je kunt ervoor kiezen om zo'n kader om de foto heen te plaatsen. Ook is het mogelijk om op een aluminium plaat te printen, voor een wat stoerder effect."

Behalve opberg- en bewaarboxen maken Sjoeke en haar man Douwe van Slooten ("Ik bedenk, hij maakt het prototype"), inmiddels ook bankjes, kastjes en een speciale 'jasse-tasse-kast'.

De naam Lytse Skat ('kleine schat') is op drie manieren uit te leggen. "Ten eerste bieden we een schat aan mogelijkheden, ten tweede zijn de persoonlijke bewaarboxen natuurlijk echt bedoeld voor de 'schatten' die je in je jonge jaren verzamelt, en bovendien zijn onze meubelstukken speciaal gemaakt voor jouw kleine schat, je zoon, dochter, kleinkind, of het kind van je beste vriendin."

Ben je de print zat, bijvoorbeeld als de kinderen niet zulke hele kleine schatjes meer zijn, dan zijn de boxen in de kastjes en bankjes eenvoudig om te draaien, omdat er geen specifieke voor- of achterkant aan zit. "Dan is het gewoon een blank houten kastje."

Sjoeke laat de meubels door LSV Hout in De Westereen produceren en verkoopt ze via haar website. "Maar omdat het toch vaak wel fijn is om te kunnen zien wat voor meubels je koopt, hebben we ook een showroom bij ons huis." Het sprookjesachtige tuinhuisje kreeg er een speciale metamorfose voor en past helemaal in de stijl van Lytse Skat.

De prijzen voor de boxen en meubeltjes van Lytse Skat zijn vanaf 87,50 euro.

Meer informatie: www.lytseskat.nl 

Lytse Skat in Ariadne atHome kinderen najaar 2010